VÄLKOMMEN PÅ

Hur man blir en bättre försvarare

Hur man blir en bättre försvarare

Från ett domstols- och försvararperspektiv

22 500 kr

30 oktober–3 november 2024

18 timmar

Hotel Bussola****, Amalfi, Italien

Hur man blir en bättre försvarare

Från ett domstols- och försvararperspektiv

Föreläsare

Bengt-Olov Horn

Föreläsare

Marko Tuhkanen

Välkomna till en helt ny kurs i Amalfi, Italien

Välkomna att lysa upp höstmörkret med några dagars La Dolce Vita i ett av Italiens allra vackraste områden.

Kursbeskrivning

Kursen vänder sig till advokater som arbetar med brottmål, och den lämpar sig särskilt väl för dem som behöver eller vill ha en grundläggande genomgång av försvararuppdragets innebörd, möjligheter och utmaningar.


Vidare får du lära dig hur domare uppfattar försvarare i olika situationer och vad du som försvarare bör tänka på för att få gehör hos en domare för dina argument. Kursen består av föreläsningar som varvas med praktiska övningar och exempel. Den innehåller också många spännande frågor av principiell karaktär, till exempel frågor rörande rättssäkerhet, skuld och ansvar, beviskrav och bevisvärdering.


Möjlighet kommer också att finnas att diskutera konstitutionella frågor, till exempel hur självständig den domare är som under hela sin domarutbildning varit beroende av goda vitsord och som i flertalet fall varit knuten till den lagstiftande statsmakten i många år. Vad har detta för betydelse för hur en försvarare på bästa sätt ska tillvarata klientens rätt?


Kursen är delvis upplagd i diskussionsform där kursdeltagarna och föreläsarna sinsemellan belyser och diskuterar egna upplevelser, misstag och reflektioner avseende viktiga lärdomar.


Föreläsarna, en erfaren aktiv domare med advokatbakgrund och en erfaren aktiv advokat, kompletterar varandras åsikter, erfarenheter och kunskaper och delar gärna med sig av sin insamlade kunskap på ett inspirerande och öppet sätt.

Vi går igenom hela arbetsprocessen i brottmål och hur du på effektivaste sätt tar dig an de olika stegen med klientens bästa för ögonen. Vi belyser och arbetar oss igenom de olika arbetsmomenten med personliga exempel på lösningar av de problem som vanligtvis kan uppstå.


Kursdeltagarna förväntas även själva vara aktiva med att delge teoretiska eller upplevda praktiska problem för gemensam diskussion.


Den här kursen kommer att få dig att växa som försvarare. Målet för föreläsarna är att du ska känna dig stärkt i din yrkesroll och att kvaliteten på ditt arbete ska bli högre och mer fokuserat på klientens bästa. Du ska också kunna mer om hur du som försvarare får större respekt och förståelse för ditt arbete från domstolens sida.

Föreläsare

Bengt-Olov Horn är sedan drygt 30 år en erfaren brottmålsadvokat och domare. Förutom mångårigt arbete på advokatbyrå har han tjänstgjort som rådman i flera domstolar och är för närvarande lagman och myndighetschef för Gävle tingsrätt. Genom sin bakgrund har Bengt-Olov värdefull kunskap om vilka krav som ställs på en advokat samt vad en advokat bör tänka på i förhållande till domstolen. Han lärde känna Marko på en av Limhamnsgruppens advokatkurser i början av 2000-talet och de har sedan dess haft kontakt både professionellt och privat.


Marko Tuhkanen är en av Sveriges mest kända brottmålsadvokater. Han har mer än 20 års erfarenhet av brottmål och har varit försvarare i flera mycket uppmärksammade brottmål och resningsärenden. Markos föreläsningar speglar hans egen passion för advokatyrket och hans ärliga uppriktighet avseende analyser av misstag som begåtts av både försvararsidan, åklagarsidan och domarsidan. Kurserna upplevs ofta som direkt personligt utvecklande av kursdeltagarna. På Markos föreläsningar är det högt i tak och det finns gott om utrymme för kritik, humor, personliga reflektioner och viktiga lärdomar.

Kursprogram 
Samtliga kursdagar 08.30–12.30 samt 18.00–20.00

De rubriker/arbetssteg som vi kommer att arbeta oss igenom är:


  • Försvararuppdragets innebörd och ansvar
  • Beviskrav och bevisvärdering i brottmålsprocessen
  • Allmänt om förundersökning
  • Delgivning av misstanke
  • Första mötet med klienten
  • Första förhöret med klienten
  • Häktningsförhandling
  • Löpande kontakter med klienten under förundersökningen. Förhållningssätt till klienten samt uppdraget
  • Slutdelgivning och åtal
  • Processen i tingsrätt
  • Egen utredning och bevisning
  • Sakframställan
  • Förhör
  • Plädering
  • Överklagande
  • Processen i överrätt
  • Resningsprocessen.


Bengt Olov kommer bland annat att belysa nedanstående frågor ur domarens/domstolens synvinkel:


  • Tillgänglighet- tacka ja till ett förordnande för någon som är anhållen och sedan inte kunna närvara vid häktningsförhandlingen?
  • Vad tycker domstolen om substitution?
  • Hur uppfattar domstolen kontakter med försvararen inför utsättning av mål, särskilt i häktade mål?
  • Vilka instruktioner får advokatsekreterarna, får/kan de boka förhandlingar?
  • Hur anger man inställning vid en häktningsförhandling?
  • Hur anger man inställning vid huvudförhandlingen?
  • Vad tycker domstolen om ”tuffa”, lismande eller underdåniga försvarare?
  • Vad är det svåraste en försvarsadvokat har att lära sig?
  • Lojalitet mot klienten inför domstolen.
  • Vad gör man om en nämndeman eller, gud förbjude, ordföranden ser ut att sova?
  • I förhörssituationen: finns en röd tråd eller plan? Använder försvararen 36 kap 17 § 5 st RB?
  • Hur gör man när man vill åberopa uppgifter ur FUP sett i ljuset av Balkongdomen? Vilket bevisvärde har polisförhör?
  • Pläderingen: är den viktig?
  • Ska man säga något om påföljd när klienten nekar till brott?
  • Ska man använda skriftligt pläderingsunderlag?
  • Hur gör man när man vill hänvisa till rättsfall utan att tråka ut domstolen?
  • Kostnadsräkningar: Ett favoritämne i domstolarna. Hur skriver man en bra räkning så man får skäligt betalt?
  • Vad ska man undvika i kostnadsräkningarna? Hur gör man om man inte kan skriva allt man gjort pga advokatsekretessen? Har layouten på räkningen någon betydelse?


Rätt till ändringar i programmet förbehålles.

Amalfi


Amalfikusten, en av Italiens mest namnkunniga destinationer, är en åretruntdestination med subtropiskt mikroklimat där det omgivande kulturlandskapet med sina karaktäristiska citrus- och olivodlingar ståtar med grönska året om. Även om säsongen anses pågå från mars till november väljer många ändå att förlägga sin vistelse hit under vintermånaderna.


Temperaturen vid månadsskiftet oktober/november brukar ligga runt 15–20°, så sol och bad-vistelse är kanske inte prio ett. Däremot välgörande kontemplation mellan kurspassen i en av Italiens vackraste miljöer. Amalfi visar sin bästa sida på höstkanten när de stora turisthorderna ebbat ut och när man utan att armbåga sig fram i gränderna har möjlighet att riktigt insupa atmosfären i denna bedårande lilla kuststad.

Den drygt fem mil långa Costiera amalfitana (Amalfikusten) har sedan 1800-talet varit självklar ingrediens i vad som brukade kallas grand tour, alltså den bildningsresa som mången förmögen eller adlig yngling skickades ut på.

Så vad kan väl därför vara lämpligare än att följa med Limhamnsgruppen på en liten bildningsresa till nejderna vid världens vackraste kuststräcka.

Amalfi är kuststräckans huvudort och har lyckats bevara sin lokala atmosfär och inte bara domineras av turismen. Men så bär Amalfi också på ett stolt förflutet som en av medeltidens maritima stormakter. Tillsammans med Venedig, Genua och Pisa var Amalfi en av italienska halvöns fyra mäktiga stadsrepubliker. Storhetstiden inföll mellan 800- och 1100-talen när republikens mäktiga flotta bedrev lukrativ handel med orienten.

Efter det erövrades Amalfi av sina rivaliserande grannstater och är idag en bedårande italiensk småstad med cirka 5 000 bofasta invånare. En lokal poet menade att Amalfi är paradiset på jorden och skaldade följande rader: ”När Amalfiborna på den yttersta dagen hamnar i himmelriket kommer de inte att märka någon skillnad".


Kurshotell

HOTEL LA BUSSOLA****

La Bussola ligger bara ett stenkast från Piazza del Duomo med Amalfis berömda domkyrka, och de kringliggande gränderna med lokala butiker och förtjusande restauranger.


Hotellet har anor från tidigt 1900-tal och alla rum har balkong med havsutsikt.

Dagsprogram


Onsdag 30 oktober

Tidig avresa från Arlanda, Landvetter eller Kastrup med SAS till Rom. Efter ankomst möter Limhamnsgruppens kurs- och reseledning med vår transferbuss. Resan tar drygt tre timmar plus fikastopp längs vägen. Motorvägen tar oss förbi den 1277 meter höga Vesuvius, klassificerad som en stratovulkan och fortfarande aktiv. Senaste utbrottet var 1944 men mest känt är förstås utbrottet år 79 när städerna Pompeji och Herculaneum begrovs i aska.


Så når vi Salernobuktens stränder vilka brukar kallas för ”italienska invasionskusten”. Här landsteg nämligen de allierade i september 1943 och inledde invasionen av italienska fastlandet. Efter de sista milen på Amalfikustens vindlande bergsvägar når vi huvudorten Amalfi och charmerande kurshotellet La Bussola.


Incheckning för fyra nätter och sedan tar vi er med på en rundvandring i den lilla staden och de som vill avrundar aftonen med välkomstmiddag på en av våra favoritrestauranger i Amalfis gränder.


Torsdag 31 oktober

Kursdag 1, 08.30–12.30 samt 18.00–20.00


Under kursuppehållet tar vi med de som vill till den mångbesjungna byn Ravello, belägen som ett örnnäste 350 meter över havet. Vi åker lokalbuss dit, vilket tar 20 minuter, och lunch förbokas på trevlig restaurang. Ravello har lockat diverse celebriteter sedan 1800-talet slut. Richard Wagner lät sig inspireras till andra akten av Parsifal och sedan dess har Ravello en unik musiktradition med konserter där musiken avnjuts samtidigt med den mäktiga havsutsikten. Efter att ha njutit av lilla Ravello företar vi den härliga promenaden ”ned för backen” genom vinodlingar och citronlundar tillbaka till Amalfi. De som hellre vill åka lokalbussen kan såklart göra det.


Självkostnadspris för lokalbuss och lunch, betalas på plats


Fredag 1 november

Kursdag 2, 08.30–12.30 samt 18.00–20.00


Under dagens kursuppehåll hänger de som vill med till Positano, som ligger några mil bort längs kusten vilket innebär en dryg halvtimme med lokalbussen. Denna osannolikt vackra stad har kommit att utgöra själva sinnebilden för Amalfikusten med husen som klänger sig fast längs bergsväggen och tycks staplade på varandra från havsnivån och ett par hundra meter upp i bergen. Vi äter lunch på förbokad restaurang och återvänder med lokalbussen.


Självkostnadspris för lokalbuss och lunch, betalas på plats.


Lördag 2 november

Kursdag 3, 08.30–12.30 samt 18.00–20.00


Under kursuppehållet kan de som vill delta i en vandring i det vackra grannskapet. Runt Amalfi finns flera olika vandringsmöjligheter och vi kan låta vädret avgöra vilken vi ger oss i kast med. Information på plats och till självkostnadspris.


Söndag 3 november


På morgonen är det dags att säga arrivederci till Amalfi och vår buss styr kosan mot Rom och flygplatsen. Hemvändande SAS-flyg vid 13-tiden och ankomst till Arlanda, Landvetter eller Kastrup under sena eftermiddagen.


Rätt till ändringar i programmet förbehålles.

Kurskostnad

22 500 EU-moms tillkommer


Reskostnader (SEK)


Grundpris (flygkostnad, transfer, del i dubbelrum, frukost, reseledning, samtliga utflykter enligt program)


Kursdeltagare – del i dubbelrum med annan kursdeltagare
19 200

Kursdeltagare – enkelrum eller del i dubbelrum med medresenär
25 500

Medresenär – del i dubbelrum med kursdeltagare
12 900


Tillägg

Välkomstmiddag
1 200


Priserna är baserade på en valutakurs på 11.20-11,80 SEK/EUR


Det går bra att endast anmäla sig till kursen, utan resa och hotell.

Efter anmälan återkommer vi till er angående resa, hotell m.m.






Anmälan och betalning


Arrangemanget består av två delar: dels utbildning, dels resa. Arrangör av båda delarna är Limhamnsgruppen AB,
556982-4500.


Se gärna över ditt försäkringsskydd. Advokatsamfundet erbjuder bl.a. frivilliga försäkringar som gäller vid tjänsteresa. Detta kan behövas i fall av sjukdom före avresa, sjukdom eller olycka på plats, stöld mm. Medresenärer bör se över sin hemförsäkring separat.

Limhamnsgruppen erbjuder inget försäkringsskydd. Önskar man teckna försäkring går det att vända sig till ERV-Europeiska eller Gouda.

Anmälan ska göras senast den 7 maj 2024 (för fri avbokning och det går naturligtvis att anmäla sig till kursen även efter), efter detta datum gäller de ovan nämnda avbokningsreglerna. Samtidigt med anmälan till Limhamnsgruppen inbetalas anmälningsavgiften 8 000 SEK/resenär på bankgiro 5694–0430. Slutbetalning ska erläggas senast 30 juli 2024.

Med förbehåll för force majeure.

Anmälan

Fyll i namn och e-postadress för att anmäla dig till kursen. När vi har fått din anmälan återkommer vi angående resa, hotell med mera.


Din varukorg är tom

Du har inga varor i din varukorg ännu!

Tack för din beställning

Kundinformation

Fakturaadress

Leveransmetod

Inga leveransmetoder tillgängliga!

Betalningsmetod

Inga betalningsmetoder tillgängliga!

Guaranteed Safe Checkout
Secured with 256-bit Encryption

Välj ditt alternativ

Produkt Kvantitet Pris
Delsumma:
Rabatt 
Frakt:
Rabatt 
Totalt:

Hitta din kurs

Från praktiker till praktiker – våra kurser fungerar i praktiken.


 Limhamnsgruppen AB

 Tycho Brahegatan 63

 216 14 Limhamn


 040-36 90 40

 Orgnr 556982-4500

 info@limhamnsgruppen.se

© Limhamnsgruppen AB 2024

Din varukorg är tom Fortsätt
Varukorg
Delsumma:
Rabatt 
Rabatt 
Visa detaljer
- +
Slutsåld